Byta fackförbund

Byta jobb, behöver jag byta fackförbund?

Det kan ibland finnas anledning till att byta fackförbund. Till exempel kan det bli aktuellt om du byter sektor. Alltså, du går från ett jobb inom den privata sektorn till ett jobb inom den offentliga sektorn eller tvärtom. Det kan också bli aktuellt om du byter till en helt annan yrkesroll i en annan bransch.

Finns det anledning att jämföra fackförbund?

Ja, det gör det definitivt. Det är troligt att du kan välja på några fackförbund med tanke på till exempel yrkesroll eller inom vilken sektor du jobbar inom. Då kan det vara läge att jämföra vad de olika facken erbjuder.

En av de viktigaste medlemsförmånerna är inkomstförsäkringen. Det kan skilja sig ganska mycket vad gäller max ersättning, kostnad och hur länge du kan få ersättning från försäkringen. Det finns möjlighet att försäkra sin inkomst upp till 150 000 kr med en maximal ersättningstid på 200 dagar.

En annan viktig faktor är vilka möjligheter till stöd och råd i arbetslivet som fackförbundet kan erbjuda. Hur ser deras kontaktvägar ut? Kan du snabbt och effektivt få hjälp när du behöver det? Vilka möjligheter till karriärrådgivning ger facket? En annan sak som man definitivt ska titta på är de partnererbjudanden och rabatter det aktuella fackförbundet har. Det kan i vissa fall finnas massor av pengar att tjäna på billigare försäkringar och billigare bolån samt blancolån genom fackförbundets partneravtal.

Hur byter jag fackförbund?

Att byta fackförbund är mycket enkelt. Använd länkarna till fackförbunden nedan för att ansöka om medlemskap. Säg sedan upp ditt befintliga medlemskap. Gör det med detsamma för att undvika glapp. Det kan också vara smidigt att byta a-kassa i samband med bytet av fackförbund. Tänk på att kolla upp vad som gäller angående kvalificeringstid för inkomstförsäkring. Det är också viktigt att kolla vad som gäller med de eventuella partneravtal (t ex person- och hemförsäkring) som du har tecknat via medlemskapet i det fackförbund du lämnar.

Vi listar alla fackförbunden här och ger en kort beskrivning av dem. De fackförbund som just nu har särskilda erbjudanden är:

Unionen

För dig som jobbar inom den privata sektorn som tjänsteman. Det största fackförbundet för i stort sett alla yrkeskategorier. Eftersom det spänner över så många branscher och yrken är chansen stor att Unionen kan vara ett passande fack för dig.

ST

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet.

Jobinside.se drivs inte av något fackförbund utan är en fristående aktör. I vissa fall erhåller vi en ersättning för fackmedlemmar som värvas via Jobinside.se.